In de tijd voor de industriële revolutie en haar uitvindingen die (naast dat ze ons meer gemak en stabiliteit hebben gegeven) onze beleving van de natuur hebben afgevlakt, kon de gemiddelde mens niet anders dan in de winter vroeg onder de wol kruipen en daardoor de rust die de natuur om hem heen ook uitstraalde navolgen. Er was immers geen licht om tot in de kleine uurtjes nog door te werken en met het brandhout moest zuinig omgesprongen worden en het vuur dus op tijd geblust. Kou dreef je wel je bed in! Lichtkassen die het hele jaar door warmte en licht geven, zodat groente en fruit non-stop gezaaid en geoogst kunnen worden, bestonden nog niet. Boeren werden in de wintertijd door de natuur echt ‘gedwongen’ om ook tot rust te komen en zich op te laden voor het voorjaar waarin alle energie weer omhoog en naar buiten stroomt. Voor die natuurkracht moest je als mens ook wel reserves opgebouwd hebben, zodat het land weer bewerkt kon worden en nieuwe oogsten gezaaid.
Hoe te leven volgens elk seizoen
Wat ik hierboven schets is maar een simpel aftreksel van een dynamiek die veel complexer is, maar de strekking is hopelijk wel duidelijk: kijkend naar de natuur kun je als mens aflezen hoe je ‘zou moeten leven’ als het aankomt op het bewaren, beheersen en aanvullen van je energievoorraad. Hieronder geef ik je per seizoen aanwijzingen hoe je je leven kunt inrichten, waardoor het meer in lijn is met de specifieke energie van ieder seizoen en je je gedurende het hele jaar zowel fysiek als geestelijk meer harmonie ervaart.
Winter – rusten en verstillen
Ik begin doelbewust met de winter, omdat dit jaargetijde volgens de Chinese geneeskunde gekoppeld is aan het element Water. Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Het bevindt zich in en om onze cellen, die de bouwstenen van ons lichaam zijn. Het ontbreken van vocht is ook het eerste waaraan we sterven als we verstoken zijn van eten en drinken. Onze cellen komen dan letterlijk om van de dorst, waardoor onze lichaamsfuncties uitvallen en we uiteindelijk sterven. Water is de basis van ons fysieke gezondheid, zoals de rust en ingetogenheid van de winter dat zijn voor ons energetische welzijn. Zonder naar binnen te keren en weer op krachten te komen, zal een boom nooit het vermogen hebben om in de lente sappen omhoog te trekken en zijn bladeren naar buiten te stuwen. De mens doet er goed aan om de natuur te volgen en in de winter een stapje terug te doen, zodat er ruimte ontstaat voor innerlijke rust en ontspanning.
Lente – handelen en uitvoeren
In de lentetijd bruist de natuur van het leven. Als mens kijken we vol verwachting uit naar de eerste groen waas op de struiken en bomen. Niet alleen de zon wint aan kracht en warmte in deze tijd, maar ook de planten en dieren om ons heen laten zich weer zien en horen en zijn volop in beweging. Als mens is het goed om mee te gaan in deze natuurlijke energie. Onze creativiteit mag weer ontwaken, zoals de natuur dat ook in het voorjaar doet. Ideeën en plannen, die tijdens de rustperiode van de winter als zaadjes onder de grond wachtten en krachten verzamelden, mogen nu vorm krijgen en zichtbaar worden. De lente is het moment bij uitstek dus om alles weer te laten stromen, zowel fysiek als geestelijk.
Zomer – bruisen en bubbelen
Volgens de Chinese kalender begint de zomer al begin mei en bereikt haar hoogtepunt op de langste dag van het jaar. In juli neemt de kracht van de zomer dan weer af en in augustus begint het najaar. In mei is de lucht om ons heen opgewarmd en voor vorst hoeven we niet meer te vrezen. De vrijheid die we in juni voelen heeft te maken met dunnere en minder bedekkende kleding: onze huid mag weer ademen. En in juli laten we de teugels nog meer vieren en zetten de bloemetjes buiten als we vakantie vieren. Hé, dat is mooi! Over het algemeen is onze levensstijl in de zomer precies in lijn met de energie van dat jaargetijde: actief, uitbundig en vrij.
Herfst – reflecteren en loslaten
Maar dan komt het: na de stuwende kracht van de lente en uitbundigheid van de zomer, mogen we als mens weer heel langzaam overgaan naar een iets ingetogener stand. Het najaar staat in de natuur in het teken van vruchten afwerpen, bladeren loslaten en langzaam afsterven. Als mens is het goed om deze periode in het jaar te gebruiken om een tandje terug te doen en na te denken over het jaar dat achterligt. Welke vruchten pluk je van wat je in de lente gezaaid hebt en neem je mee de stilte van de winter in. En wat wil je juist graag loslaten? Het is een tijd van reflecteren en keuzes maken en je zachtjes aan weer in je coconnetje te wikkelen, zodat je in de wintertijd weer krachten kunt opdoen voor een nieuwe cyclus van seizoenen.
De seizoenen wisselen doordat de aarde zich iedere keer op een ander positie ten opzichte van de zon bevindt. De oorzaak van de wisselende seizoenen is de schuine stand van de aarde. De schuine stand zorgt ervoor dat het noordelijk en zuidelijk halfrond, tijdens een omwenteling rond de zon, beurtelings naar de zon gericht zijn. Dit proces ervaren we als de seizoenen.
Onderstaand een aantal fijne recepten die te gebruiken zijn wanneer je wilt meebewegen met de seizoenen.
Lente
2 druppels biologische etherische petitgrainolie
2 druppels biologische etherische mandarijnolie
of
2 druppels biologische etherische lavendel-spijkolie
2 druppels biologische etherische bergamotolie
Zomer
2 druppels biologische etherische bergamotolie
2 druppels biologische etherische citroenolie
2 druppels biologische etherische limoenolie
of
4 druppels biologische etherische citroenolie
1 druppel biologische etherische eucalyptusolie
Herfst
2 druppels biologische etherische cederolie
2 druppels biologische etherische eucalyptusolie
of
2 druppels biologische etherische patchouli olie
2 druppels biologische etherische citroenolie
Winter
2 druppels biologische etherische vetiverolie
4 druppels biologische etherische limoenolie
of
2 druppels biologische etherische geranium
2 druppels biologische etherische lavendel-spijkolie
2 druppels biologische etherische jeneverbesolie