Natuurlijke geuren kunnen herinneringen uit je brein naar boven halen en zo ook een prettig gevoel geven en/of een gevoel van opgewekt zijn en blijdschap. Zo kunnen frisse citrus geuren als happy, citroen en limoen je opmonteren, terwijl anderen geuren meer rust of ontspanning brengen.
Wat doen geuren met ons?
Je ruikt met je neus, maar vooral met je brein. Dat heeft bepaalde associaties bij de geuren die je waarneemt. Daarnaast bereiken de stoffen die je via je mond of neus inhaleert je bloedbaan en beïnvloeden ze zo je breinprocessen.
Hoe verwerkt ons brein geuren?
Een geur is in feite niets anders dan een bundeltje moleculen. Bij inademing komen deze moleculen in je neus terecht, waar ze zich bovenin de neusholte binden aan zogenaamde olfactorische receptoren. Sensorische neuronen sturen op dat moment een signaal naar de bulbus olfactorius, het hersengebied voor reuk dat ook wel bekend staat als de reukkolf.
Elke specifieke combinatie van moleculen stimuleert een bepaald gedeelte van de bulbus olfactorius. Hierdoor zijn je hersenen in staat om verschillende geuren van elkaar te onderscheiden. De reukkolf staat ook in verbinding met andere delen in het brein en geeft deze constant informatie over de geuren die je ruikt.
Geur zorgt voor andere hersengolven
Twee van de hersengebieden waarmee de reukkolf communiceert zijn het reptielenbrein en het limbisch brein. Het limbisch brein reguleert onder meer emoties en de herinnering daaraan. Dit is de reden dat het ruiken van een bepaalde geur soms kan zorgen voor een trip down memory lane.
Het reptielenbrein daarentegen is sterk gefocust op overlevingsdriften, zoals het vinden van voeding en het detecteren van gevaar. Dit hersengebied krijgt dan ook direct een signaal bij het ruiken van bijvoorbeeld een lekkere ovenschotel (voeding) of brand (mogelijk gevaar).
Uit onderzoek blijkt dat de hersengolven in het brein veranderen zodra onze zintuigen een geur waarnemen. De geuren die we ruiken, hebben hierdoor een grote invloed op onze breinprocessen en daarmee ook op onze gevoelens, gedrag en handelen.
Nu is meer helder hoe geuren je brein beïnvloeden, kun je dit proces zelf op een positieve manier aansturen. Een ideaal middel hiervoor zijn biologische etherische oliën. Deze vloeibare plantenextracten zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Via een spray of diffuser kun je ze makkelijk in de lucht verspreiden en zo invloed uitoefenen op je hersenprocessen.
Lees hier ook het artikel over hoe de werking van aromatherapie wetenschappelijk wordt bewezen.
Biologische clear energy heeft een hoge trilling en een reinigend effect op ons energie veld, zorgt ervoor dat indrukken en prikkels versneld afgevoerd worden. Wanneer je energetische trilling hoger wordt leert je zenuwstelsel om hogere lichtfrequenties vast te houden en te transporteren. Dit ga je direct merken…je energie gaat niet langer op aan overleven maar je hebt meer energie beschikbaar en het gaat beter stromen, het verstrekt de connectie met jezelf en geeft ruimte. Deze etherische olie is heel effectief bij mensen en kinderen die hoog sensitief zijn.
Biologische lavendel spray heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Dat blijkt onder meer uit een lagere bloeddruk, hartslag en huidtemperatuur. Met de lavandel spray ervaar je dat je op een actieve manier kan ontspannen. Het inademen van de olie zorgde daarnaast voor een toename in alfa-golven (8-12 Hertz) en thèta-golven (4-8 Hertz) in het brein.
Biologische citroenolie heeft een sterk anti-stress effect bij het uitvoeren van uiteenlopende gedragstaken. Dat komt omdat de geurmoleculen de aanmaak van dopamine in de hippocampus en van serotonine in de prefrontale cortex en het striatum stimuleren. Dit wijst erop dat citroenolie een antidepressieve en anxiolytische (angstremmende) invloed op het brein heeft.
Het gebruik van Biologische eucalyptusolie verbetert volgens onderzoek de bloedtoevoer door het lichaam en naar de hersenen. Dit heeft op de hersenen een vergelijkbare positieve invloed als sport en beweging. De olie zorgt hierdoor voor betere prestaties bij cognitieve taken en vermindert de mentale vermoeidheid die komt kijken bij vele uren denkwerk.
Ons reukorgaan is het meest ondergeschikte zintuig. Terwijl dit juist het meest krachtige zintuig is. Geur geeft een sterke reactie. Bovendien hebben we een fundamentele oerdrang om ons prettig te voelen. Met geurbeleving kun je zodoende een gewenste neurologische reactie bereiken. Elke geur heeft zijn eigen kenmerken en kan een gewenste gemoedstoestand ondersteunen. Denk aan rust, concentratie, geluk of comfort. Geur heeft een grote associatieve kracht. Een geur doet je gelijk herinneren aan een bepaalde situatie. De beleving van geur gebeurt onbewust, wanneer je, je hier bewust van bent kan je kiezen voor welke geur je in wilt zetten om de reactie te bewerkstelligen die je wenst.
Wil je weten welke geur jij nodig hebt? Neem gerust contact met ons op!
Of wil jij vanuit intuïtie ervaren welke geur jou ondersteund? Trek dan hier een kaartje.